6 Eylül 2014 Cumartesi

Çek Cumhuriyeti Genel Bilgiler & ABOUT CZECH REPUBLIC

Çek Cumhuriyeti 

Orta Avrupa'da bize göre son derece küçük fakat gelişmiş bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.Slovakya ile ayrılmadan önceki adı Çekoslavakya idi daha sonra anlaşmalı olarak ayrıldılar,Merak edenler için anlatayım bu Kadife devrim sonucu oluştu  Kadife devrim ve bağımsızlık,

Olaylar, Prag’ta 200 bin öğrencinin ayaklanmasıyla 17 Kasım 1989′da başlar. İsyanı bastıran rejim polisleri, ülke geneline yayılan isyanla öğrenci sayısının 500 bini bulması ve bütün Çekoslovakya vatandaşlarının isyanı desteklemesiyle rejimin düşüşünü engelleyememiştir. Nihayet 20 Aralık 1989′da bütün (gerçekten herkes) Çekoslovakyalılar 2 saat boyunca protestoya başlamışlardır.

Varşova Paktı’nın düşmesi, komünist devletlerin birer birer yok olmasına sebep olurken bu “yok oluşlar” beraberinde kanlı iç savaşları, insanlığın en acı vahşetlerini de beraberinde getirmiştir. Ancak Çekoslovakya, benzeri Doğu Avrupa ülkelerinde yaşanan olayları yaşamadan oldukça barışçıl bir şekilde demokratikleşme sürecine girmiş, tek bir kişinin bile burnu kanamadan bu “kadife” geçiş tamamlanmıştır. Öğrenci isyanlarının lideri Václav Havel, kurulan yeni Çek Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olmuştur.
(Gençlik yılları resmi)

1989 yılının Kasım ayında, Çekoslovakya barışçıl bir şekilde kan dökülmeden gerçekleşmiş olup liberal demokrasininin etkisi ile Kadife Devrim adı verilen bölünme yaşandı ". Slovak ulusal özlemleri bu dönemde son derece kuvvetli idi sonuç olarak 1 Ocak 1993 tarihinde, ülke barışçıl bir şekilde  bölündü ve bağımsız Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye ayrıldı . Her iki ülke, ekonomik reformlar ve akıllı bir şekilde özelleştirmeler sonucunda başarılı bir  kapitalist ekonomiye sahip oldular . Bu süreç büyük ölçüde başarılı oldu; 2006 yılında Çek Cumhuriyeti "gelişmiş ülke" olarak Dünya Bankası tarafından tanındı ve 2009 yılında İnsani Gelişme Endeksi "Çok Yüksek İnsani Gelişim" bir ulus olarak sıralanmaktadır.

1991'den, itibaren Çek Cumhuriyeti, başlangıçta kendi başına Çekoslovakya'nın bir parçası olarak daha sonraları  Visegrád Grubu ve 1995 yılında OECD , üyesi olmuştur . NATO ya üelik 12 Mart 1999 ve Avrupa Birliği ne üyeliği   21 Aralık 2007 tarihinde 1 Mayıs 2004 tarihinde Schengen Alanı ülkesi olmaya hak kazanmıştır, Bu düzenlemelerden sonra Çek Cumhuriyeti 2009 yılının ilk yarısı için. , Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı' yapmıştır.

Tarihi Prag kenti, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanı sıra, çok ilgi çeken bir turizm merkezidir. Budapeşre - Viyana - Prag 3 lemesinde en çok tercih edilen destinasyonlardan birisi olma özelliğini taşır,  http://pragrehber.blogspot.hu/  detaylı bilgi edinme için bu linke tıklayınız.

Ülke, Bohemya ve Moravya bölgelerinden oluşur ve daha büyük Silezya bölgesinin bir parçasıdır. Çek Cumhuriyeti 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'nin üyesi olmuştur.

Ülkenin dünya çapında tanınan ürünleri kristal, cam işlemeleri ve granattaşıdır. Bunun yanında, bira gerek üretim gerekse kültür olarak ülkenin en önemli sembollerindendir. Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede yerel bira üreticileri isim haklarını başta Bohemya bölgesine bağlı Pilsen şehri olmak üzere bu ülkeden almıştır.Çek Cumhuriyeti (Çekçe  Česká republika şeklinde yazılır ,ya da Çekya (Çekçe: Česko)olarak yazılır,

1 yorum:

  1. Prag hakkında detaylı yada pratik bilgilenme için pragrehber.blogspot.com adresini ziyaret ediniz...

    YanıtlaSil