6 Eylül 2014 Cumartesi

Slavya Kahvesi , Tarihi Kişiliklerin Geçit Yaptığı Kahve - Famous Coffee Slavya & CZECH REPUBLIC

TARİHİ KİŞİLİKLERİN GEÇİT YAPTIĞI KAHVE


Kont Lazansky’nin Prag tiyatrosuna gidenlerin buluşmaları için yaptırdığı yaklaşık 150 yıllık bir kahve burası. Kimler gelip geçmedi buradan kimler... Prag’ın aristokratları, yazarlar, müzisyenler, şairler, özgürlüklerin ateşli savunucuları, sosyal hayatın ve bağımsızlığın temsilcileri... Kesif sigara dumanın altında okunan gazeteler, uzun sohbetler, yazılan duygu yüklü şiirler. 


Slavya kahvesi bir dönem de milliyetçilik akımlarını simgeliyordu. Kahvenin bir yanında Çek ulusal mücadesinin simgesi olan Ulusal Tiyatro var. Çeklerin ünlü yazarı Vaclav Havel ilk eşi Olga’yla da burada tanıştı. Duvarlarında geçmişin izlerini taşıyan fotoğraflarla dolu. İlk gözüme çarpan Hillary Clinton’la Vaclav Havel’inki oldu. 

Yeniden zaman tüneline dalalım. Ve 16 Ocak 1969. Zaman tünelinde çıktığım yolculuğun son durağındayım.



Sovyet tanklarının paletlerinden çıkan gıcırtılar bir anda çığlıklarla karıştı. Jan Palach bir ateş topu gibi Ulusal Müze’nin merdivenlerinden koşarak iniyor. Kaldırıma yığılıyor. Rus tanklarının Prag’a girişini protesto etmek için kendini yakıyor. Düştüğü yerde milyonların ziyaret ettiği bir özgürlük anıtı var.

Hüzünlü bir yer burası. Ama bu kez yanımda, Moskova’da mutsuz hayata veda eden Nazım Hikmet yok.


Ya olsaydı? Ne hissederdi acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder